Mötesplatser för unga

Här hittar du som är ung i Uppsala massor av tips på mötesplatser du kan besöka. I listan nedan finns allt från fritidsgård, aktivitetshus och replokaler.

Kulturhuset Grand

Kulturhuset Grand är öppet för alla unga och alla konstformer. På Grand arrangeras konserter,  pysselkvällar och mycket annat kul. Verksamheten bygger på ungas idéer. Du kan få hjälp att utveckla och förverkliga dina projekt och idéer, litet som stort, och du kan träffa och hänga med lika och oliktänkande. Grand är en kommunal verksamhet och drivs av Fritid Uppsala.

Grands hemsida

Allaktivitetshuset Allis

Allis är öppet för alla med 10-25 år som primär målgrupp. Här finns klätterväggar, parkourhall, skatehall, danssal, fritidsklubb, pingisbord, fotbollsspel, biljard, gaming center, akrobatik, kampsport, hobbyrum, gym och café. Professionell och engagerad personal hjälper dig gärna igång.

Allis hemsida

Fyrisgården

Fyrisgården är en av Sveriges tio hemgårdar. Här skapas möten mellan människor och här erbjuds en utvecklande fritid oavsett funktionsförmåga, ursprung, intresse eller ålder. Varje vecka erbjuds fritidsaktiviteter för såväl ung som äldre. Här kan du träffa kompisar och hitta på något roligt efter skolan eller jobbet. Föreningen samordnar även nätverket Fritid för alla med egen hemsida där du som ung med funktionsnedsättning kan hitta information om anpassade fritidsaktiviteter.

Fyrisgårdens hemsida, Fritid för allas hemsida

Ungdomens hus

Ungdomens Hus är ett kulturhus som drivs av ungdomar för ungdomar. Husets verksamhet drivs som en förening och du kan själv påverka vad som händer genom att bli medlem. I lokalerna finns café, konsertlokal, pingisrum, ateljé, replokaler, spelrum och skateramp.

Ungdomens Hus hemsida

Kommunala fritidsgårdar

Fritid Uppsala driver 16 fritidsgårdar, ett ungdomskulturhus och ett allaktivitetshus.Du hittar evenemangskalender, information och senaste nytt från in närmsta fritidsgård på fritidsgårdarnas gemensamma hemsida.

Hemsidan för Uppsala kommuns fritidsgårdar

Gottsunda Fritidsgård

Gottsunda fritidsgård är en trygg plats där ungdomar kan syssla med sport, utflykter, pyssel, dans, film med mera. Fritidsgården har även tillgång till Alnäs friluftsgård där man kan prova på höghöjdsbana eller klättervägg. Gottsunda fritidsgård drivs av föreningen KFUM Uppsala. Du hittar mer information på föreningens hemsida.

KFUM Gottsunda fritidsgårds hemsida

Café Genomfarten 

Café Genomfarten är en ungdomsgård för dig mellan 13 och 19 år i centrala uppsala. Här finns plats att vara, vuxna att prata med och fika till vettigt pris. Mötesplatsen drivs av Uppsala pastorat

Genomfartens hemsida 

Ungdomsarenan

Ungdomsarenan är en arena för ungdomar av ungdomar. Det är ett samarbete mellan Fritid Uppsala, Gottsunda kyrkan samt Ungdomsjouren. I Ungdomsarenan finns det möjligheter till pyssel, biljard, pingis, tv spel och andra aktiviteter. Ungdomsarenan bjuder på mellanmål som serveras av ungdomarna som ansökt om att få vara en del av ungdomsarenan. Olika aktörer bjuds in och berättar om sin verksamhet, som även har en nära koppling till Gottsunda området.  

Kontakt: rabih.jaber@uppsala.se

Kulturhuset Leoparden 

På Leoparden i centrala Uppsala har du tillgång till en ateljé alla dagar i veckan och du kan se angelägen konst eller själv ställa ut något i gallerierna. Du kan också fika grönt och skönt eller delta i dramagrupper, poesiaftnar, konserter, yoga, workshops eller annat du själv vill anordna. 

Leopardens hemsida 

Allaktivitetshuset i Gottsunda.Välkommen till Allaktivitetshuset i Gottsunda. Här hittar du aktiviteter som är grundade på trygghet, delaktighet och tillgänglighet. Samverkan är en central grund i konceptet allaktivitetshus. Just nu byggs det fysiska huset som väntas stå klart hösten 2024, men redan nu finns Gottsunda allaktivitetshus i området. Följ allaktivitetshuset gottsunda på Instagram för att få koll på deras olika aktiviteter. 

 

Allaktivitetshuset Gottsunda Instagram

Allaktivitetshuset i Gränby

Välkommen till Allaktivitetshuset i Gränby – en plats som välkomnar alla som bor i närområdet, oavsett ålder och intressen. Här kan du delta i kostnadsfria aktiviteter och har möjlighet att påverka vårt varierade utbud. Dessutom stöttar vi dig gärna i att starta upp och genomföra egna aktiviteter. Vi ser fram emot att skapa gemenskap och glädje tillsammans med dig!

Allaktivitetshuset Gränby hemsida

Gillar du att läsa?

Molnet 

På stadsbiblioteket finns ungdomsavdelningen Molnet. Molnet är en plats som skapats av unga och som bara är till för unga. I Molnet kan du slå dig ner och spela ett spel, göra läxor med vänner eller bara hänga och läsa en bok. Hyllorna är fyllda av nya böcker båda på svenska och engelska. Böckerna är indelade efter olika genrer som fantasy, dystopier eller skräck för att du lättare ska hitta det du letar efter. Molnet har även en välfylld HBTQ-hylla där böckerna är sorterande efter regnbågens färger och hela biblioteket är HBTQ-certifierat. 

YA reading group 

Do you read a lot of young adult books in English? Join our YA reading group! The group will meet up several times during the fall. Interested?

Contact:  elisabet.edin@uppsala.se 

Ung bokcirkel 

Älskar du att läsa? Vill du prata böcker med andra som också älskar att läsa. Gå med i Ung bokcirkel. 

Föranmälan till: elisabet.edin@uppsala.se