Tävla i Sopkampen

Sopkampen är en tävling för Uppsalas förskolor och skolor. Målet med tävlingen är att uppmuntra barn, elever och personal att bidra till Uppsala kommuns mål om minskat matsvinn, minskad nedskräpning och bättre sopsortering. Årets tävling pågår fram till 1 december.

Vem kan vara med?

Tävlingen är öppen för alla barngrupper och klasser i Uppsala kommun. Det gäller fristående och kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och fritidshem.

En tävling i kreativitet och inspiration

För att delta i tävlingen ska din barngrupp eller klass skicka in ett kreativt förslag inom något av följande områden:

  • minskat matsvinn
  • bättre sopsortering
  • minskad nedskräpning.

Använd fantasin

Bidraget kan vara en text, teckning, sång, film, dans eller något som ni har byggt. Det kan också vara något helt annat som ni själva kommer på – endast fantasin sätter gränserna!

Bidraget ska engagera och inspirera

Utöver bidraget ska ni också lämna in en motivering som beskriver hur er idé ska bidra till att andra slänger mindre mat, sorterar sina sopor bättre eller skräpar ned mindre.

Förstapris och regler

När tävlingen är avslutad väljer en jury ut de bidrag som de anser är de mest innovativa inom något av områdena minskad matsvinn, nedskräpning eller bättre sopsortering. Juryn presenterar sedan bidragen för utbildningsnämnden som beslutar om vilket bidrag som vinner på sitt möte 19 december. 

Den barngrupp eller klass som skickar in det vinnande bidraget belönas med 5 000 kronor att göra något roligt för. Vinnarbidraget kommer att presenteras för allmänheten.

Läs mer om reglerna i vår broschyr

Läs mer om tävlingen, tävlingsreglerna och juryn i broschyren här nedan. I broschyren hittar du också tips och fakta om matsvinn, nedskräpning och sopsortering.

Tävla i Sopkampen (PDF, 4 MB)

Skicka in ett bidrag

Alla grupper och klasser som deltar ska ha en ansvarig kontaktperson som skickar in bidraget. Kontaktpersonen ska vara gruppens eller klassens pedagog.

Skicka in bidraget digitalt

Du kan skicka in bidraget som text, bild eller film. Om ni medverkar med en film behöver du ladda upp filmen via en videouppladdningstjänst, till exempel Youtube eller Vimeo. Du kan sedan bifoga en länk till filmen.

Skicka in bidraget via formulär

Lämna in bidraget i reception

Du kan också lämna in bidraget i Uppsala kommuns reception i Stadshuset, Vakasalagatan 15. 

Innan du skickar in

Tänk på att inte använda upphovsrättsskyddat material i bidraget. Enligt lagen är det inte tillåtet att låna bilder från internet eller att använda musik som någon annan har producerat om du inte har tillstånd.