Kultur under trygga förutsättningar

För att underlätta för förskolor och skolor att kunna ta del av kultur, trots en pågående pandemi, så har många kulturaktörer ställt om sitt utbud efter de rekommendationer som ålagts från myndigheter.

En del program äger rum utomhus, andra sker i mindre grupper, klassvis eller liknande. De uppsökande föreställningar som skolan tidigare kunnat visa för flera klasser samtidigt, kan nu köpas in i större antal till samma kostnad som för en föreställning.

Här nedan exempel på coronaanpassade program för förskola och skola. 

 

Scenkonst utomhus för mindre barngrupper och klasser

 

 Scenkonst inomhus för mindre barngrupper och klasser

 

Hitta ut i naturen

Digitala program

 • Bror Hjorths hus erbjuder digitala visningar. De har också tagit fram fyra lärarhandledningar så att man kan jobba med Bror Hjorths konst från klassrummet, eller fördjupa sig efter ett besök i museet.
 • Uppsala konstmuseum har skapat flera digitala workshops, där konstmuseets pedagoger ger tips på hur man kan skapa konst av det som finns till hands.

 

 

 

 

 • Dramaten visar Bortbytingen – från 10 år.
  Bortbytingen, tretton år och troll, är avskydd och föraktad av alla människor i byn. Bondhustrun är den enda som skyddar honom, men hon längtar efter sitt riktiga barn, det vackra gossebarn som blev utbytt mot en ful trollunge. Hur långt är bortbytingen beredd att gå för att få kärlek och tillhörighet? Måste han bli någon helt annan? Längd 1 h 35 min.
  Se föreställningen och ladda ner lärarhandledning.
 • Dramaten visar Lilla Måsen - från 11 år
  Nina och Konstantin har gjort en teaterföreställning, som de vill att mamma och pappa ska komma och titta på. De ska komma och titta och älska det de ser. Men vad händer om de inte gör det? En föreställning om att spegla sig i de vuxna och söka deras godkännande. Längd 47 min.
  Se föreställningen och ladda ner lärarhandledning.
 • Unga Klara visar För att jag säger det – från 5 år
  Med avstamp i den senaste forskningen kring vuxnas makt och barns motståndsstrategier presenteras ett myllrande verk som vill mötas i ögonhöjd. Fysiskt och flerspråkigt med inspiration av dans, konst och performance. Ca 30 min.
  Se föreställningen.
  Ladda ner handledningsmaterial.
 • Unga Klara visar Girls will make you blush – från 13 år
  En fartfylld dans- och teaterföreställning där allt som rör sig i huvud och kropp på tonårstjejer får ta all plats det förtjänar. Girls will make you blush går rakt på sak, avdramatiserar, dissekerar och detaljstuderar, känslomässigt och pragmatiskt men inte mästrande eller förmanande. Ca 1 h 20 min.
  Se föreställningen.
  Ladda ner handledningsmaterial.
 • Unga Klara visar X – från 15 år
  X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia – att Sverige har agerat med likgiltighet, fördömt, uteslutit och delat upp människor. Sverige har exploaterat landområden och tagit sig rätten att äga människor. Ca 1 h 40 min.
  Se föreställningen.
  Ladda ner handledningsmaterial.
 • Unga Klara visar Vitsvit – från 15 år
  I en rasande text fylld av uppror, kamp, motstånd och humor tecknar Athena Farrokhzad ett familjeporträtt kantat av migrationens och revolutionens erfarenheter. Vitsvit diskuterar frågor om tillhörighet, språkets våld och generationskonflikter. Handledningsmaterial saknas. Ca 50 minuter.
  Se föreställningen.
 • Unga Klara visar Torget – från 16 år
  Torget betraktas som demokratins urscen, en plats där medborgarna samlas för att gemensamt fatta politiska beslut. Men vem har egentligen tillträde dit? Vem räknas som medborgare? Vem plockar upp skräpet när mötet är över? Och vad händer om de egentliga besluten fattas någon annanstans? Torget är en pjäs i collageform om demokrati, som riktar sig till förstagångsväljare. Ca 45 min.
  Se föreställningen.
  Ladda ner handledningsmaterial.
 • Unga klara visar Som man sår – från 16 år
  Vi möts på skolgårdar, i replokaler och i omklädningsrum, i verkligheten och på sociala medier. Vi är män och vi träffas på utvalda platser. Vi är män och det är vi som har makten. Men vad händer om vi fastnar i omklädningsrummet, vad händer om vi inte kan ta oss ut från replokalen? Vad händer när vår egen makt tar makten över oss? Vart går vi då? Vilka ska vi då vara? Mycket snack och lite hockey. Men också en hel del dans. Ca 1 h 30 min.
  Se föreställningen.
  Ladda ner handledningsmaterial.

 • Macbeth på The Globe Theatre - från 15 år (engelska)
  When three witches tell Macbeth that he is destined to occupy the throne of Scotland, he and his wife choose to become the instruments of their fate and to kill the first man standing in their path, the virtuous King Duncan. But to maintain his position, Macbeth must keep on killing – first Banquo, his old comrade-in-arms; then, as the atmosphere of guilt and paranoia thickens, anyone who seems to threaten his tyrant’s crown.
  Se föreställningen