”Solen ska precis gå upp när fyra små fötter försvinner in genom ett hål i tandvårdsklinikens östra hörn. Den första figuren går med raska steg och den andra småspringer bakom för att hinna fram till skrivbordslådan innan den stängs. De har varit på nattligt uppdrag och har några timmar på sig att sova innan kliniken tänds upp. Lisa hade varit så trött på kvällarna och inte orkat borsta sina tänder, och just den här natten fick hon väldigt ont i en hörntand .Som tur var hörde Gadden hennes gråt genom de tjocka tegelväggarna och de hann trösta henne innan hennes lillebror vaknade.
Om bara några timmar kommer ett annat barn in för att få sin första undersökning, Gadden och Gluggen kryper ihop tillsammans för att få lite välbehövlig vila innan nästa uppdrag tar vid.”

 

Gadden och Gluggen hjälper oss att lära barn hur man får friska och starka tänder. Nu vill vi gärna se din idé om hur de ser ut. Mer beskrivning om dem finns nedan.

Så här gör du:

Rita din teckning och dela den med oss via instagram @ftvuppsala eller mejla folktandvarden@regionuppsala.se . Du kan även lämna in din teckning på våra kliniker eller posta till:

Folktandvården
Kungsgatan 62
751 85 Uppsala

Glöm inte att skriva namn och kontaktuppgifter i meddelandet eller på baksidan av pappret. Genom att delta i utmaningen så godkänner du att vi kan visa bilden i sociala medier eller på våra kliniker.
Vi vill gärna ha ditt bidrag innan den 18 oktober. Tack för ditt bidrag!


 

Gadden

Gadden är yngst och styrs av impulser. Gadden vill bara göra det som är roligast och häftigast just nu. Direkt. Utan att tänka på vad det leder till. Därför hamnar Gadden ofta i läskiga eller farliga situationer och blir rädd. Först då tycker Gadden att den äldre Gluggen är något att ha. Gadden har en stark egen vilja och vill inte att andra säger till vad hen ska göra.

Gluggen

Gluggen är äldst och kan uppfattas som lite ”lill-gammal” och använder ibland lite för svåra ord som hen egentligen inte förstår. Gluggen tycker att det viktigt att allt är rättvist och gillar regler. Speciellt om alla följer dem. Gluggen ställer alltid upp för andra och säger till när något är fel.