I skogen lever många olika organismer som ger oss värdefull information om skogen och dess historia. Genom att studera de arter som växer och lever där kan vi få ledtrådar om skogens ålder, påverkan av bränder, betning av kreatur och mänsklig aktivitet. Vissa arter, särskilt de som är mer kräsna och har specifika krav för att trivas, fungerar som signalarter och indikerar skogens hälsotillstånd. Svampar, mossor och lavar är utmärkta signalarter eftersom de är lätta att hitta och känna igen samt växer året om.

I vårt tema "Levande skogar" får du lära känna några av skogens vanliga och ovanliga arter och upptäcka vad de kan berätta om skogen.

Aktiviteter i museet på lördagar och söndagar:

Kl. 11.15: Svampsnack
Svampar är fascinerande och har många användningsområden. Följ med på en introduktion till svamparnas fantastiska värld och lär dig mer om deras roll i skogen, hur de samarbetar med träden och hur de kan vara till nytta för oss människor, inte bara som mat. Avslutningsvis provar vi att färga garn med svampar.

Kl. 14.30: Skogstokig
Följ med Biotopias entusiastiska guider som berättar om några av skogens spännande arter (ca 30 min).

Kl. 12.00 – 17.00: Prova på svampfärgning
I labbet på nedervåningen kan du prova att färga garn med svampar. Drop-in.

Utställningar:
Vilka bor i skogen? med fotografier av skogens invånare tagna av Samuel Persson (@samuels_pix).
Tokig i tickor?! Vi visar upp delar av svampkonsulenten Eva Allestedts donerade svampkollektion. Den finns utställd i biolabbet på övervåningen och i dioramagången.

För mer information kontakta arrangör.